Onthulling lopen langs de Lek bord en opruimwandeling 25 maart

Het was zonnige die dag. Een troubadour, een wethouder en een ‘spokesman’ van het Geldersch landschap komen bij een met zo’n 50 vrolijke burgers…. Welnu laat ik deze roman niet verder brengen en zeggen waar het op staat: Top dag gehad met de officiële onthulling van het bord in de Baarsemwaard! Na een korte kennismaking met elkaar werd in de zonnige uiterwaarden ”het tuinpad van mijn vader gespeeld’ Erg mooi. Het verhaal over de schoonheid van de de uiterwaarden was niet aan dovemansoren gericht. Er werd veel gelachen en er werden vragen gesteld over het gebied, over afval en over betrokken burgers. Samen met de wethouder werd het bord onthuld en ..daar ging het natuurlijk ook een beetje om, werden er flinke aantallen zakken zwerfafval opgeruimd. De inleidende eerste kreet van de dag “wat je op aarde aan de ene kant weggooit, zal je later aan de andere kant in je nek raken”  resoneerde na evenals het vrolijke nummer waarmee iedereen die dag de uiterwaarden was ingelopen.

opruimwandeling 24maart2017
kennismaken

Impressie bijeenkomst 13 maart

 Zo’n 25 enthousiastelingen kwamen bij elkaar om kennis te maken met elkaar en eens door te praten over het burgerinitiatief Lopen langs de Lek.Al bij de introductie bleek dat met een knipoog naar Koningin Maxima ‘de Culemborger’’ niet bestond. Althans, toen iedereen in de ruimte ging staan op basis van oost, west, noord zuid zagen we mensen die geboren waren in noord afrika, frankrijk en zodra we Nederland inzoomden, Limburg, Twente, Groningen, Brabant en toch ook wel een aantal in Utrecht of jawel toch ook een paar in Culemborg. Het was een korte introductie op de vraag wat men eigenlijk met de eigen omgeving had.In een korte rondje bleek al snel dat iedereen aanwezig was omdat ze nieuwsgierig waren, ideeën hadden en als burger of instelling al vaak jaren actief waren rondom een schone omgeving, zwerfaval. Niet alleen de kinderburgermeesters hadden goede ideeën maar er blijkt op verschillende niveaus veel professionaliteit en betrokkenheid aanwezig te zijn in ons stadje. Op het gebeid van educatie en onderwijs, mensen die met ruimtelijke ontwikkeling bezig zijn en veel zogenaamde “lopers” mensen die in hun omgeving de handen ut de mouwen steken.

De avond eindigt met ideeën en de oproep om hier invulling aan te geven.

 • Adopteer een gebied (rivieroever): inruil verdien je statiegeld / beheersgeld
 • Het maken van positieve hesjes zodat het een positieve connotatie krijgt
 • Een prikkel waardoor je niet extra hoeft te betalen als je zwerfaval opruimt (grijze bak kost geld)
 • In natuur en landschapslessen een les besteden aan zwerfaval, plastic soup etc.
 • Een koppeling maken tussen een avond de schoonheid van vleermuizen en dit koppelen aan onderwijs en opruimen
 • Kwetsbaarheid van natuur in relatie tot gedrag. Een bijeenkomst met De boswachter – GL landschap en scholen organiseren.
 • Culemborg als pilotgemeente om meer ervaring op te gaan doen met bewonersbeheer van openbare ruimte en ook schoonmaken hierin opnemen.(De buurt bestuurt)
 • Confronterende plaatsjes langs de snoeproutes neerzetten “analoog aan de anti-rokencampagne
 • Goed kijken naar locaties van prullenbakken en meer aandacht voor handhaving
 • Ruim je route op: mensen stimuleren om op hun eigen (loop)routes afval op te ruimen en dit kosteloos dan kunnen afvoeren
 • Positieve prikkels: Button ik ben opgeruimd (gemaakt van gerecycled afval)
 • Sponsorloop met scholen
 • Samen met de Kinderraad een anti-afval bord maken
 • Met KWC en Lek en Linge een groot bewustwordingsproject doen
 • En het voornemen om een half jaar geen nieuwe kleding aan te schaffen

Welke ideeën vind jij mooi? of heb je zelf ideeën? laat even weten svp

Ik trap af op 7 maart met een interview Culemborgse Courant.   Zie hier om het te lezen.